Havrebrød med honning 52 veker med surdeig surdeigsbrød Oct 22, 2025

Dette brødet bakte eg to av, og plutseleg var dei borte...

Perfekt å bruke til arme riddere eller ost og syltetøy!

Oppskrift til eit stort brød eller to små:

600 gram lunka vatn
50 gram honning
100 gram surdeigsstartar
250 gram havregryn, eg brukte lettkokte
500 gram sikta kveitemjøl
20 gram salt
Pluss litt havregryn til pynt

Ha vatn i ein bakebolle, tilsett honning og rør den ut i vatnet. Ha i surdeigsstartar, havregryn og kveitemjøl i, og rør til alt er godt blanda. Ha over eit klede og la deige...

Les meir...
Brownie med surdeig Oct 01, 2025

Nokon dagar blir heilt klart bedre med sjokoladekake eller brownie, meinar eg!

Og kvifor ikkje bruke surdeigsstartar i kakerøra? 

Denne kaka er superenkel å berre røre saman i ein kasserolle, og kva er det ikkje å like med ting som lagar minst mogleg oppvask?!

Brownie med surdeig:

100 gram smør
300 gram sjokolade
4 egg
100 gram surdeigsstartar
40 gram bakekakao
2 ts vaniljesukker
200 gram sukker
100 gram brun farin
150 gram sikta kveitemjøl
Ei klype flaksalt

Sett ovnen på 175 grader. Smelt smør, ha i ...

Les meir...
Ost- og skinkesnurrar 52 veker med surdeig surdeig May 05, 2025

500 gram kaldt vatn
500 gram kald h-melk
200 gram bakeklar surdeigsstartar
1200 gram sikta kveitemjøl
200 gram sammalt kveitemjøl, finmalt
100 gram romtemperert smør i terningar
20 gram salt

Anbefalar å bruke kjøkkenmaskin til denne oppskrifta, for pizzasnurrane blir best om du får elta ei god stund. 

Ha vatn, melk og surdeigsstartar i ein bakebolle. Bland dette saman før du har i mjøl og eltar til deigen er smidig (minimum 10 minutt). Tilsett så smøret og elt dette godt inn i deigen. La deigen heve i...

Les meir...
Havrekjeks med rosiner 52 veker med surdeig overskuddsstarter surdeigsstarter May 05, 2025

Sprø havrekjeks med rosiner i midten, perfekt til ein kopp te!

125 gram kvitt sukker
125 gram brun farin
250 gram smelta smør
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1-2 ts kanel
250 gram overskuddsstartar
125 gram kveitemjøl
500 gram lettkokte havregryn
Rosiner

Rør saman sukker, vaniljesukker, bakepulver og kanel. Ha så i smelta smør og surdeigsstartar. Rør inn det tørre, bortsett frå rosiner. Når deigen er ferdig former du kuler av den, ha nokre rosiner inn i kvar kule før du har dei på eit bakebrett og kle...

Les meir...
Hamburgerbrød med byggmjøl 52 veker med surdeig surdeig surdeigsbrød surdeigsstarter Apr 23, 2025

Desse hamburgerbrøda baka eg på hytta i påska og dei blei nydeleg mjuke!

Deiga er til ca 12 hamburgerbrød (eg dobla oppskrifta og vi åt dei både til frokost og lunsj) og eg brukte eltemaskin til deiga.

300 gram lunka vatn
250 gram kald melk
50 gram eple- eller appelsinjus
100 gram bakeklar surdeigsstartar
50 gram byggmjøl (eg brukte Sjåkmjøl)
50 gram sammalt kveitemjøl, grov
500 gram sikta kveitemjøl
12 gram kverna halvsalt
50 gram romtemperert smør i terningar

1. Ha væske, surdeigsstartar og mjøl i ba...

Les meir...
Grove vaflar med surdeig 52 veker med surdeig overskuddsstarter surdeig Apr 14, 2025

Desse vaflane er perfekte å steike ute i vårsola no i påskeferien!

Ein liter/1000 gram melk (eg brukar h-melk)
300 gram surdeigsstartar
100 gram smelta smør
4 egg, sammenvispa
50 gram sukker
1 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts malt kardemomme
200 gram sammalt kveite, finmalt
300 gram sikta kveite
200 gram havregryn

1. Smelt smør
2. Ha melk, surdeigsstartar og eg i ein bolle, rør godt saman med ein visp. Ha i det smelta smøret.
3. Ha i det tørre og bland alt godt saman.

La røra svelle i minst 30 minutt før d...

Les meir...
Grove baguettar for late folk 52 veker med surdeig baguett surdeig surdeigsbrød surdeigsstarter Apr 07, 2025

Desse baguettane er god til suppe og perfekt i matboksen, eg steiker dei på baguettebrett så dei held formen fint under steiking - derfor brukar eg ikkje tid og energi på å forme dei. Om du ikkje har baguettebrett kan du forme pølser av aluminiumsfolie og legge under bakepapiret mellom kvar baguett når du steikar dei. 

800 gram kaldt vatn
200 gram bakeklar surdeigsstartar
200 gram sammalt kveite grov
800 gram sikta kveitemjøl
25 gram kverna havsalt

Slik gjer du;
1. Bland vatn, surdeigsstartar og mjøl...

Les meir...
Frøknekkebrød med surdeig Mar 31, 2025

Frøknekkebrød med surdeig

Oppskrifta er nok til to steikebrett.

500 gram overskuddsstarter
250 gram vann
250 gram lettkokte havregryn
50 gram sammalt hvetemel
100 gram gresskarkjerner
100 gram solsikkekjerner
100 gram sesamfrø
100 gram linfrø
10 gram salt
1 ts bakepulver
1 ts natron

Du treng ikkje alle typar frø, du kan bytte ut om det er nokon du ikkje har eller likar. Men bruk 400 gram frø totalt.

Om surdeigsstartaren din er fast vil røra blir fast, tilsett meir vatn slik at den blir lettare å smøre...

Les meir...
Verdas enklaste surdeigsbrød 52 veker med surdeig surdeig Mar 26, 2025

Denne oppskrifta har vore med meg i mange år, og det er ein god grunn til det - det er verdas enklaste oppskrift på surdeigsbrød!

Oppskrift (2 brød i form):

800 gram vatn
200 gram bakeklar surdeigsstartar
30 gram salt
100 gram lettkokte havregryn
200 gram sammalt kveite finmalt
700 gram sikta kveitemjøl

Bland alt i ein bakebolle og la det heve på kjøkkenbenken over natta (10-12 timar). Tøm så deigen over i to brødformer og etterhev i 1-2 timar før du steiker brød i formvarma omn på 200 grader i ein ...

Les meir...
Bananbrød med surdeig Mar 17, 2025

Denne kan du glede deg til å smake! 

Oppskrift: 

350 gram banan (ca to store bananar) og ein halv ekstra banan til pynt på toppen
2 egg
150 gram smelta smør
150 gram overskuddsstartar
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 ts natron
300 gram sikta kveitemjøl
100 gram kvitt sukker
50 gram brun farin
Ei klype salt

Valgfritt: 200 gram hakka sjokoladebitar

Slik gjer du:
Sett omnen på 180 grader over og undervarme.
1. Mos bananane og tilsett samanpiska egg, overskuddsstartar og smelta smør. Tilsett sjokoladeb...

Les meir...
Enkle chiabatta med surdeig 52 veker med surdeig chiabatta surdeig Mar 10, 2025

Desse er perfekte å steike ein helgemorgon og nyte nystekte til frokost! Eller til sandwich, suppe eller når som helst!

800 gram kaldt vatn
200 gram bakeklar surdeigsstartar
1000 gram sikta kveitemjøl
25 gram kverna havsalt

Slik gjer du;
1. Bland vatn, surdeigsstartar og sikta kveitemjøl. Vent i 30 minutt. Deigen skal stå på benken til du er ferdig med strekk og brett.
2. Klem salt inn i deigen, vent i 30 minutt.
3. Strekk og brett deigen kvar 30. minutt x 8.
4. Sett deigen kaldt og la den stå der i 12...

Les meir...
Tynne pannekaker med surdeig 52 veker med surdeig overskuddsstarter surdeig surdeigsstarter Mar 03, 2025

Fleire av følgarane min på Instagram har spurt etter oppskrift på tynne pannekaker med surdeig, og sidan det er pannekakedagen 4. mars passar det bra med oppskrift på det no!

Oppskrift på tynne pannekaker med surdeig:
400 gram sikta kveitemjøl
1 ts salt
1 liter heilmelk
200 gram overskuddsstartar
6 egg
100 gram smelta smør

Smelt smør. Ha det tørre i ein bolle og tilsett halvparten av melka, rør til ei klumpfri røre. Ha så i resten av melka, sammenpiska egg og det smelta smøret. La røra svelle i 20 min...

Les meir...
1 2

Last ned gratis oppskrift på surdeigsstartar her!

Kom i gong med surdeig i dag!